Miben segíthetünk?

Oktatás

Agilis szoftverfejlesztés, projekt management, vezetői skillek és marketing oktatások a te és céged igénye szerint.

Ügynökség

Marketing ügynökség, online és offline marketing, e-mail marketing, SEO, social tartalom gyártás, hirdetés beálltás, nyomdai munkák.

Tanácsadás

Projektvezetési tanácsadás, akár induló, folyamatban lévő, illetve retrospective-ként lezárt projekttel kapcsolatban.
info@agile.hu

Mit jelent az agilis módszertan?

The Agile Agency > Agile  > Mit jelent az agilis módszertan?

Mit jelent az agilis módszertan?

Nem tudod mi az agilis módszertan, vagy épp most ismerkedsz vele? A legjobb helyen jársz.

Kezdjük is egy kis elmélettel:

Az agilis módszertan egy eredendően a szoftverfejlesztésből indult módszertan, ami viszonylag kevés, de annál erősebb szabállyal rendelkezik. Bemutatjuk a leggyakoribb keretrendszereket, amikkel találkozhatsz projektek során. Fontos, hogy a gyakorlat nagyban múlik, hogy milyen folyamatokkal és agilis módszertan keretrendszer implementációval rendelkeztek.

Honnan erednek az agilis módszertan gyökerei?

Alapvetően a terv alapú vízesés modellel szoktuk összehasonlítani, ahol az ügyfél megrendeléstől számítva a fejlesztői bemutatóig nem, vagy nagyon ritkán látják a produktumot. Ez a módszer működő, még ma is előszeretettel használják, viszont minél nagyobb a projekt, annál nagyobb a valószínűsége, hogy az ügyfél nem azt kapja, mint amit szeretne. Pontatlanul definiált specifikáció, átgondolatlan üzleti logika, vagy akár külső piaci igények megváltozása.

Mit nyújt az agilitás?

Az agilis kiáltvány összefoglalja, hogy mik az alapelvek egy agilis projekt esetében.

Most csak a második pontját emeljük ki, miszerint 

Előnyben részesítjük a működő szoftvert, az átfogó dokumentációval szemben.

Ez ebben a kontextusban nem jelenti, hogy nem dokumentál a fejlesztő csapat, hanem, hogy nem kőbe vésett specifikációval állnak neki a munkának. A félreértés elkerülése végett, a követelményeket, kódot, teszteket és egyéb a Releasehez elengedhetetlen dokumentumok így is elkészítik a csapatok, vagy a project management.

Fejlesztési fázisok.

Míg az agilis módszertanok inkább alkalmazkodók a változásokra, ezért rövid iterációkban valósítják meg mind a fejlesztés, tesztelés, dokumentálási munkákat, míg a terv alapú vízesés modellben hosszú fázisok követik szigorúbb sorrendben egymást.

A 6 leggyakoribb agilis keretrendszer.

Lean.

Kanban.

Scrum.

XP - Extreme Programming.

DSDM - Dynamic System Development Method.

Crystal.

Melyik keretrenszert haszáljam?

Az agilitás nem egy dobozos szoftver, egy alapelveket és működési modellt kell megvalósítanunk. Mielőtt egy alapműködést definiáló keretrendszert bevezettek, vagy lecseréltek, mindenképpen ajánljuk egy agilis coach szakértő bevonását, vannak bizonyos projekt helyzetek, adottságok, megkötések, amik alapján az egyik keretrendszer jobban használható, mint a többi, de univerzálisan mindig minden helyzetben működő nincs.

Mit tudunk ezen kívül segíteni?

.