Miben segíthetünk?

Oktatás

Agilis szoftverfejlesztés, projekt management, vezetői skillek és marketing oktatások a te és céged igénye szerint.

Ügynökség

Marketing ügynökség, online és offline marketing, e-mail marketing, SEO, social tartalom gyártás, hirdetés beálltás, nyomdai munkák.

Tanácsadás

Projektvezetési tanácsadás, akár induló, folyamatban lévő, illetve retrospective-ként lezárt projekttel kapcsolatban.
info@agile.hu

Elveszi a mesterséges intelligencia a Scrum Master munkáját?

The Agile Agency > Agile  > Elveszi a mesterséges intelligencia a Scrum Master munkáját?

Elveszi a mesterséges intelligencia a Scrum Master munkáját?

Vajon mennyire pótolható egy Scrum Master egy mesterséges intelligenciával, vagy egy jól betanított deep neural network-el? Kell aggódni, vagy egy hosszú ideig velünk maradó szakma? Tudja-e hatékonyan végezni a mesterséges intelligencia ezt a szerepkört?

Próbára tettük a ChatGPT-t.

 Illetve összegyűjtöttük a mi véleményeinket is a témáról.

Hogy működik az mesterséges intelligencia?

Nagyon leegyszerűsítve, úgy működik, mint az emberi agy. Megjegyzi az információkat, következtetéseket von le belőle, ami alapján mérlegelve döntés képes bizonyos szituációkban.

Mint az embereknek tanulmányaikor, az M.I.-nál is rettentő fontos, hogy miképp és milyen adatokat tanítunk meg neki.

Ezektől függ, hogy mennyire okos, tárgyilagos lesz az ítélőképessége, illetve meg kell tanulnunk jól kérdezni tőle.

Sem szerintünk, sem pedig a ChatGPT szerint nem kell aggódnia a Scrum Mastereknek.

De hozzá kell tenni, hogy konkrétan a cikk címében szerelő kérdést tettük fel neki. Analitikusan válaszol minden kérdésre, megtudjuk tőle, hogy mi a Scrum Master jelentése, feladata, illetve egyéb hasznos dolgokat, aki a témában kutat. 

Jól kell kérdezni tőle

Mindazonáltal feltettünk pár kérdést, amik egy agilis projekten előfordulhat, amivel Scrum Masterként találkozhattok, de meglepően jól szerepelt a ChatGPT. Kezdőként amennyiben dilemmában érezzük magunkat, külső szemlélőként meglepően jól összetudja foglalni a tényeket, több szituációban is találtunk hasznos információt.

 

Viszont hiányzik az agilis specifikus tapasztalata, ezért többször is csak általános vélekedéseket kaptunk, nem pedig konkrét megoldási javaslatot.

Ezek ellenére, ha jól kérdezünk tőle, találhatunk hasznosat az írásaiban.

Szerintünk:

Általános információgyűjtésre alkalmas, ha kérdéseink vannak Scrum, agilis módszertan, szerep,- és feladatkörök tekintetében érdemes megkérdezni egy nálunk tapasztaltabbat. Amennyiben nincs mentorod, vagy releváns tapasztalattal rendelkező kollégád, akkor a ChatGPT megspórolja a keresgetéseket, összefoglalja a lényeget.

De attól, hogy a csapatok vezetését átvegye, messze vagyunk. A tudása túl általános, illetve önmagától nem ismeri fel a problémákat, amiket a Scrum Master. Nélküle félő, hogy nem a megfelelő kérdéseket tennénk fel a Mesterséges Intelligenciának, így a válaszok se lennének jól használhatók.

Tehát, ahhoz, hogy lecseréljük a Scrum Mastert a mesterséges intelligenciával, valószínűleg szükség lenne egy Scrum Masterre.